Szkolny konkurs graficzny „TYPUJEMY IWASZKIEWICZA”
SZKOLNY KONKURS HISTORYCZNY
Konkurs pisarski dla studentów i uczniów
Portal Praca.pl ogłasza konkurs pisarski, skierowany do uczniów i studentów. Zadanie
konkursowe to napisanie artykułu na temat: „Rozwój sztucznej inteligencji (AI) i jej wpływ
na rynek pracy w przyszłości”. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody, a trzy
najlepsze prace zostaną dodatkowo zaprezentowane szerokiej publiczności na portalu https://www.praca.pl/
Więcej informacji
Konkurs "Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej" - piernik świąteczny
Szkolny konkurs: Aranżacje stołów wigilijnych
X Powiatowy Konkurs Fotograficzny: Boże Narodzenie w Twoim Obiektywie
Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej V
KONKURS PLASTYCZNY
konkurs gastronomiczny "Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej"
XVI POWIATOWY KONKURS TĘ KSIĄŻKĘ WARTO PRZECZYTAĆ
Konkurs polega na przedstawieniu trwającej do 3 minut prezentacji wybranej książki spoza kanonu lektur.
Eliminacje szkolne zostaną przeprowadzone do 20 lutego 2019 r.
Zainteresowani uczniowie proszeni są o zgłaszanie się do nauczycieli polonistów lub do biblioteki szkolnej.
Czekają atrakcyjne nagrody
Konkurs Kulinarny „O mój rozmarynie rozwijaj się”
Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej III
Regulamin konkursu szkolnego Aranżacje stołów „freestyle”
Organizatorem głównym konkursu jest Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.
Konkurs polega na przygotowaniu przez każdą parę uczestników nakrycia stołu o wybranej tematyce (patrz niżej) w dowolnie wybranym stylu.
W konkursie może wziąć udział 10 zespołów (2- osobowych) uczniów Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.
Celem konkursu jest:
• rozwijanie wrażliwości estetycznej
• dokonywanie oceny własnych umiejętności
• rozwijanie zainteresowań wśród uczniów,
• rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości.
termin konkursu: 22 lutego (środa) o godz. 11.45 sala gimnastyczna w PasażuDuplickiego
Uczestnicy konkursu zapewniają sobie i pokrywają koszty elementów potrzebnych do aranżacji stołów.
Organizator zapewnia salę i stoły w określonych wymiarach. ( 1,5x1,5m lub inny wymiar do uzgodniena )
Punktacja i ocena uczestników:
(Prace Konkursowe oceniać będzie komisja konkursowa )
Kryteria oceny przyznawania punktów:
- prawidłowe zastosowanie zastawy stołowej-10 pkt
- czytelny styl-10 pkt
- kreatywność -10 pkt
-kompozycja dodatków dekoracyjnych- 10 pkt
za powyższe można otrzymać: 40pkt.
Zgłoszenie do konkursu przyjmują Panie: Lidia Pojawa, Katarzyna Strzałkowska – Bonat, Dorota Waszczeniuk w terminie do 12 lutego 2018r.
Uczestnicy konkursu otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz cenne nagrody rzeczowe.
Tematyka dekoracji stołów
- 1. Stół staropolski
- 2. Stół myśliwski
- 3. Stół azjatycki
- 4. “Urodzinki Balbinki”
- 5. Stół świąteczny
- 6. “Późny Gierek” (stół PRL-owski)
- 7. Stół jesienny
- 8. Stół zimowy
- 9. Stół wiosenny
- 10. Kolacja na molo
- 11. Stół walentynkowy
- 12. “Pożegnanie z Afryką”
- 13. Stół “Cinderella”
- 14. Stół “Star Wars”
Szkolny konkurs graficzny „TYPUJEMY IWASZKIEWICZA”
Konkurs jest przeznaczony dla wszystkich uczniów Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie. Aby wziąć w nim udział, uczestnik powinien wybrać dowolny utwór Jarosława Iwaszkiewicza lub jego fragment i przedstawić go w dwóch układach kompozycyjnych, graficznych, typograficznych.
• Pierwszy układ: cały wiersz lub fragment prozy, tekst wpisany fontem np. Arial, do 14 pkt., wyrównany do lewej, format A4,
• Drugi układ: krótki cytat, wers z wybranego wiersza, wpisany dowolnym fontem, w graficznym (typograficznym)oryginalnym układzie, kolorystyka dowolna, format A4
Jeden uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 prace.
Prace należy zapisać w JPG i PDF i wysłać na adres: marcinkowska.dorota@gmail.com
Termin przyjmowania prac 6.10.2017.
Głosowanie na Facebooku od 6.10. do 12.10.2017
Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród 13.10.2017 podczas uroczystości Święta Patrona Szkoły.
I znów mamy powody do dumy!!!
Weronika Migda, uczennica klasy pierwszej technikum organizacji reklamy, została wyróżniona w ogólnopolskim konkursie piosenki Tulipanada. Z ponad czterystu młodych talentów z całej Polski wyłoniono sto osób, które przeszły do drugiego etapu. Wśród nich znalazła się Weronika, która zaśpiewała piosenkę zespołu Bajm Co mi Panie dasz. W drugim etapie nasza uczennica wykonała piosenkę Grzegorza Tomczaka Tango na głos, orkiestrę i jeszcze jeden głos. To zapewniło jej wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!
Iwaszkiewicz „W rytmie rocka”
I.Wasilewski
KONKURS NA RECENZJE KSIĄŻKI
Wszystkich uczniów klas Liceum Ogólnokształcącego, Technikum i Zasadniczej Szkoły Zawodowej zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie na najlepszą recenzję książki.
Co zrobić, by wziąć udział w konkursie? Najpierw zgłosić nauczycielowi poloniście lub w bibliotece szkolnej chęć uczestnictwa do 4 kwietnia 2017 r., następnie napisać recenzję ulubionej książki (zgodnie z zawartymi w regulaminie wytycznymi), wysłać pracę do 21 kwietnia 2017 roku e-mailem na adres: biblioteka99a@wp.pl albo zostawić wydrukowaną w bibliotece. Regulamin konkursu dostępny w bibliotece szkolnej i na stronie internetowej szkoły
Najlepsze prace zostaną nagrodzone :
• ciekawymi nagrodami książkowymi
• publikacją na stronie internetowej szkoły
• dodatkową pozytywną oceną z języka polskiego
ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU W KONKURSIE!!!
Karolina laureatką ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy O Mediach
D.M.
Konkurs recytatorski
M.A.
Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej II
Kulinarny Iwaszkiewicz
I miejsce: Daniel Lesiewicz i Mateusz Krucz z klasy I TŻiUG za danie Nadziewana pierś w stylu śródziemnomorskim,
II miejsce: Mateusz Traczyk i Eryk Jarota z klasy II TŻi UG za danie Roladka schabowa w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i puree jabłkowym,
III miejsce: Natalia Ciemniewska i Jarosław Maślanka z klasy II ZSZ KUCHARZ za danie Schab w pomarańczach z glazurowaną marchewką i kaszą gryczaną.
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody książkowe oraz karnety na basen MOSiR i siłownię Cross-Park Full Body Workout w Sochaczewie. Sponsorom nagród serdecznie dziękujemy. Organizatorami konkursu i fundatorami nagród książkowych były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza. Mamy nadzieję na duże zainteresowanie następnym konkursem kulinarnym i już teraz zapraszamy do udziału w nim. Informacje tradycyjnie na http://iwaszkiewicz.edu.pl/ i https://www.facebook.com/ZSIwaszkiewicz/
D.Waszczeniuk
Aranżacje stołów walentynkowych w Iwaszkiewiczu
I miejsce – stolik nr 10 przygotowany przez: Weronikę Jaskółkę i Aldonę Chałubek z Zespołu Szkół w Erminowie
II miejsce - stolik nr 9 przygotowany przez Maję Pawlak oraz Aleksandrę Sałacińską z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
III miejsce - stolik nr 6 przygotowany przez Mateusza Miszczaka wraz z Paulą Dajer z Technikum Organizacji Reklamy
Nagrody dla zwycięzców ufundowało Starostwo Powiatowe w Sochaczewie. W imieniu Starosty Sochaczewskiego Pani Jolanty Gonty wręczyła je Dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji Pani Urszula Opasiak.
Organizatorzy konkursu
Szkolny Konkurs Kulinarny Tanie Danie
Regulamin konkursu na szkolnej stronie http://iwaszkiewicz.edu.pl/.
Zgłoszenia do konkursu przyjmują nauczyciele przedmiotów gastronomicznych, w terminie do 03.02.2017r.
Lista uczniów zakwalifikowanych do konkursu zostanie niezwłocznie ogłoszona na https://www.facebook.com/ZSIwaszkiewicz/
SPRAWDŹ SIĘ I ZOSTAŃ SZKOLNYM BOHATEREM!
Do pobrania:Regulamin konkursu
Konkurs NA PROJEKT GRAFIKI NA KOSZULKĘ PROMOCYJNĄ
Konkurs "Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej"
Lista uczniów, którzy zakwalifikowali się do szkolnego konkursu kulinarnego
„ Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”
1. Natalia Milczarek
Mariusz Kęska
2. Wioleta Banaszek
Mateusz Wiśniewski
3. Weronika Stobiecka
Anita Wasilewska
4. Mikołaj Marciniak
Dawid Rembowski
5. Aleksandra Sałacińska
Eryk Jarota
6. Adrianna Wojciechowska
Ewa Krakowiak
Masz babo placek
1. Maja Pawlak i Bartłomiej Węsek z klasy Id
a. Malinowa słodycz
b. Piwna przygoda.
2. Natalia Milczarek i Karolina Lisowska z klasy Id
a. Pancake’owy torcik
b. Azjatycki smakołyk.
3. Mikołaj Marciniak i January Kochański z klasy IIrd
a. Orzechowa wariacja z ogniem
b. Naleśnikowa niespodzianka.
4. Artur Banuch i Patryk Majewski z klasy IIrd
a. Bananowy raj
b. Krokietowa bomba.
5. Wioletta Banaszek i Dawid Rębowski z klasy IIIrd
a. Bananowa awangarda
b. Indyjska wyprawa.
6. Anita Wasilewska i Mateusz Wiśniewski z klasy IIIrd
a. Japoński pocałunek
b. Toskańskie spotkanie.
Wszyscy uczestnicy wykazali się umiejętnościami i wyobraźnią i wyrafinowaniem w przygotowaniu doskonałych potraw. Na szczególne wyróżnienie zasługują uczniowie klasy Id, którzy poznają tajniki gastronimii od niedawna. Gratulujemy odwagi i wyobrażamy sobie Wasze sukcesy w dalszych latach nauki. Jury konkursowe w składzie: Jury degustacyjne: Pani dyrektor Hanna Bonecka, Pani wicedyrektor Urszula Opasiak, Pani Anna Ulicka i Pani Elżbieta Sobczyńska oraz jury techniczne w osobach organizatorów konkursu: Pani Lidia Pojawa, Pani Katarzyna Strzałkowska-Bonat i pani Dorota Waszczeniuk, zostało postawione przed bardzo trudną decyzją. Postanowiono przyznać nagrody wszystkim uczestnikom konkursu oraz wyróżnić najlepsze naleśniki w wersji wytrawnej i najlepsze naleśniki w wersji deserowej czyli słodkiej. Do zmysłów jury najbardziej przemówiły wytrawne naleśniki Anity Wasilewskiej i Mateusza Wiśniewskiego oraz słodkie naleśniki przygotowane przez Wiolettę Banaszek i Dawida Rębowskiego, wszyscy z klasy IIIrd. Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy, książki o tematyce kulinarnej ufundowane przez Radę Rodziców oraz wejściówki na basen i siłownię sponsorowane przez MOSiR w Sochaczewie. Wśród wszystkich rozlosowano również zaproszenie na mecz grupy 18 Pucharu Narodów Europu Polska – Mołdawia przekazany przez Panią Annę Ulicką.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. Następny Konkurs już wiosną 2016 roku.
Regulamin Szkolnego Konkursu Kulinarnego "Masz babo placek"
„Masz babo placek”
1. Organizatorem głównym KONKURSU GASTRONOMICZNEGO jest Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.
2. Konkursu polega na przygotowaniu przez każdą parę uczestników naleśników w dwóch wariantach, słodkim i wytrawnym, w trzech porcjach. Pod pojęciem naleśników należy rozumieć proste danie mączne smażone na patelni w odmianie europejskiej lub amerykańskiej (pancake) z dodatkami.
3. W konkursie może wziąć udział 6 zespołów (2- osobowych) uczniów klas I, II i III Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie, kształcący się w zawodach: kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych.
4. Celem konkursu jest
· propagowanie potraw popularnych kuchni polskiej,
· dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,
· rozwijanie zainteresowań wśród uczniów,
· rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości.
5. Termin konkursu: 10 listopada 2014 (czwartek) godzina 8.30
6. Każdy uczestnik musi mieć książeczkę zdrowia, legitymację szkolną, strój kucharski oraz 1 egzemplarz receptury sporządzanej potrawy wraz z dodatkami.
7. Organizator zapewnia:
a. surowce podstawowe w postaci mąki pszennej, jaj, mleka,
b. stanowisko pracy z podstawowym wyposażeniem,
c. podstawową zastawę stołową do prezentacji przygotowanych potraw konkursowych,
d. nakryty stół bankietowy do prezentacji potraw.
8. Uczestnicy konkursu pokrywają koszty produktów dodatkowych i elementów potrzebnych do dekoracji potraw konkursowych.
9. Dopuszcza się korzystanie z własnej patelni dostosowanej do kuchenki elektrycznej z blatem ceramicznym.
10. O zakwalifikowaniu do konkursu decyduje zgłoszenie w ustalonym terminie wraz z dostarczeniem receptury potraw konkursowych, które podlegają ocenie przez przedstawiciela organizatora konkursu. Organizator zastrzega sobie prawo do rezerwacji miejsc po jednym dla zespołu z każdej klasy technikum i szkoły zasadniczej zawodów gastronomicznych.
11. Zgłoszenie do konkursu przyjmuje Pani Dorota Waszczeniuk, w terminie do 6 listopada 2013r.
12. Punktacja i ocena uczestników:
Prace Konkursowe oceniać będzie komisja konkursowa składająca się z jurorów technicznych, obserwujących pracę na stanowiskach oraz degustacyjnych, dokonujących oceny prezentacji przygotowanych.
Kryteria oceny przyznawania punktów:
umiejętności techniczne oraz higiena pracy 0 - 10 pkt. ( jurorzy techniczni ):
- odpowiednie i właściwe przygotowanie surowców,
- prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych,
- organizacja stanowiska pracy,
- higiena i czystość podczas pracy.
prezentacja potrawy ( jurorzy degustacyjni ):
- smak potraw 0-10 pkt.
- wygląd potraw 0-10 pkt.
- kreatywność 0-10 pkt.
- kompozycja dodatków 0-10 pkt
Czas na wykonanie potrawy wynosi 120 min. Maksymalny czas spóźnienia 15 min. W przypadku, gdy Uczestnik, nie zdąży przygotować Pracy Konkursowej w ww. czasie, praca zostanie przerwana i oceniona w stopniu, w jakim została przygotowana do momentu jej przerwania.
13. Maksymalna ilość możliwych do uzyskania punktów wynosi 50 .
14. O kolejności decyduje suma uzyskanych punktów. W przypadku uzyskania takiej samej ilości punktów komisja konkursowa wraz z jurorami technicznymi przeprowadza rozmowę kwalifikacyjną, której wynik zdecyduje o ostatecznej kolejności zwycięzców.
15. Uczestnicy konkursu otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz nagrody książkowe.
ARKUSZ OCENY POTRWA KONKURSOWYCH
Obszary punktacji |
Uczestnicy konkursu. |
|||||
Numer stanowiska |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Odpowiednie przegotowanie surowców |
|
|
|
|
|
|
Prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych |
|
|
|
|
|
|
Organizacja stanowiska pracy. |
|
|
|
|
|
|
Higiena i czystość podczas pracy. |
|
|
|
|
|
|
Smak |
|
|
|
|
|
|
Wygląd |
|
|
|
|
|
|
Kreatywność |
|
|
|
|
|
|
Kompozycja dodatków
|
|
|
|
|
|
|
SUMA PUNKTÓW |
|
|
|
|
|
|
Zofia Ejsymont laureatką konkursu recytatorskiego
...
KONKURS WOJEWÓDZKI "WARTO WIEDZIEĆ WIĘCEJ O UBEZPIECZENIACH SPOŁECZNYCH”
...
Sukces ucznia IWASZKIEWICZA w konkursie wiedzy o „Żołnierzach Wyklętych”
ES
Monika Dąbrowska laureatką konkursu fotograficznego
Zaangażowanie się w różnego rodzaju projekty i prace konkursowe zdecydowanie się opłaca, ponieważ daje możliwość wykazania się swoimi umiejętnościami, spotkania osób, które mają podobne pasje oraz zdobycia nagród. Porozmawiajcie o tym z MonikąJ
DM
Ni z gruszki, ni z pietruszki w Iwaszkiewiczu
Natalia Fiedler, Joanna Jackowska, Adrianna Wilamowska
klasa IIIb LO o profilu dziennikarskim w ZS im. J. Iwaszkiewicza
Uczniiowie zakwalifikowani do konkursu kulinarnego: "Ni z gruszki, ni z pietruszki”
- Grupa 1. Zielińska Karolina i Beim Marta.
- Grupa 2. Tomasz Mikulski i Mariusz Kęska.
- Grupa 3. Celina Czuba i Katarzyna Ambroziak.
- Grupa 4. Mateusz Wiśniewski i Anita Wasilewska.
- Grupa 5. Natalia Gaweł i Adam Zawadzki.
- Grupa 6. Emila Stalpińska i Katarzyna Wojciechowska.
konkurs świat hotelarza
A.R.
ZMAGANIA Z „FRASZKĄ” - PO RAZ KOLEJNY
Szkolny Organizator Konkursu.
Anna Szpleter
OLIMPIADA WIEDZY HOTELARSKIEJ
ZAPRASZAMY!!!!
Regulamin Szkolnego Konkursu Kulinarnego
„ Ni z gruszki ni z pietruszki ”
1. Organizatorem głównym KONKURSU GASTRONOMICZNEGO jest Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.
2. Konkurs polega na przygotowaniu przez każdą parę uczestników przekąski i deseru w trzech porcjach. Obowiązkowym składnikiem przekąski jest ryba i warzywa. Deser należy sporządzić z owoców z polskich sadów (jabłka, gruszki) .
3. W konkursie może wziąć udział 6 zespołów (2- osobowych) uczniów Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie, kształcący się w zawodach: kucharz, technik organizacji usług gastronomicznych, technik żywienia i usług gastronomicznych.
4. Celem konkursu jest
- propagowanie potraw z ryb w kuchni polskiej,
- promocja polskich owoców,
- dokonywanie oceny własnych umiejętności zawodowych,
- rozwijanie zainteresowań wśród uczniów,
- rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości.
5. Termin konkursu: 11 grudnia 2014 (czwartek) godzina 8.30
6. Każdy uczestnik musi mieć książeczkę zdrowia, legitymację szkolną, strój kucharski oraz 1 egzemplarz receptury sporządzanej potrawy wraz z dodatkami.
7. Uczestnicy konkursu pokrywają koszty produktów podstawowych oraz dodatkowych elementów potrzebnych do sporządzenia potraw konkursowych.
8. Organizator zapewnia stanowisko pracy z podstawowym wyposażeniem oraz nakryty stół bankietowy do prezentacji potraw.
9. W dniu konkursu uczestnik losuje stanowisko pracy od 1 do 6.
10. O zakwalifikowaniu do konkursu decyduje zgłoszenie w ustalonym terminie wraz z dostarczeniem receptury potraw konkursowych, które podlegają ocenie przez organizatorów konkursu ( pkt 12 regulaminu ). Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do rezerwacji miejsc po jednym dla zespołu z każdej klasy technikum i szkoły zasadniczej zawodów gastronomicznych.
11. Zgłoszenie do konkursu przyjmuje Panie: Dorota Waszczeniuk, Lidia Pojawa, Katarzyna Strzałkowska – Bonat w terminie od 19 -28 listopada 2013r.
12. Punktacja i ocena uczestników:
Prace Konkursowe oceniać będzie komisja konkursowa składająca się z jurorów technicznych, obserwujących pracę na stanowiskach oraz degustacyjnych, dokonujących oceny prezentacji przygotowanych.
Kryteria oceny przyznawania punktów:
umiejętności techniczne oraz higiena pracy 0 - 10 pkt. ( jurorzy techniczni ):
- odpowiednie i właściwe przygotowanie surowców,
- prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych,
- organizacja stanowiska pracy,
- higiena i czystość podczas pracy.
prezentacja potrawy ( jurorzy degustacyjni ):
- smak potraw 0-10 pkt.
- wygląd potraw 0-10 pkt.
- kreatywność 0-10 pkt.
- kompozycja dodatków 0-10 pkt
Czas na wykonanie potrawy wynosi 150 min. Maksymalny czas spóźnienia 15 min. W przypadku, gdy Uczestnik, nie zdąży przygotować Pracy Konkursowej w ww. czasie, praca zostanie przerwana i oceniona w stopniu, w jakim została przygotowana do momentu jej przerwania.
13. Maksymalna ilość punktów w części praktycznej - 40 punktów .
14. O kolejności decyduje suma uzyskanych punktów. W przypadku uzyskania takiej samej ilości punktów komisja konkursowa wraz z jurorami technicznymi przeprowadza rozmowę kwalifikacyjną, której wynik zdecyduje o ostatecznej kolejności zwycięzców.
15. Uczestnicy konkursu otrzymają pamiątkowe dyplomy oraz nagrody książkowe.
ARKUSZ OCENY POTRAW KONKURSOWYCH
Obszary punktacji |
Uczestnicy konkursu. |
|||||
Numer stanowiska |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Odpowiednie przygotowanie surowców |
||||||
Prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych |
||||||
Organizacja stanowiska pracy. |
||||||
Higiena i czystość podczas pracy. |
||||||
Smak |
||||||
Wygląd |
||||||
Kreatywność |
||||||
Kompozycja dodatków |
||||||
SUMA PUNKTÓW |
Powiatowy Konkurs Plastyczny
„…Pogoda wody niechaj będzie z tobą
wody stawu i wody jeziora, które tak lubisz,
strumyka spod Koszystej i strumyka spod Czarnego Stawu,
gładka powierzchnia zatoki Palermo i słaby przybój pod Sopotami, pogoda wody
pogoda pogoda…”
Jarosław Iwaszkiewicz
WEŹ UDZIAŁ W KONKURSIE
Powiatowy konkurs plastyczny „Pejzaże słowem malowane. Inspiracje utworami Jarosława Iwaszkiewicza”organizator - Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.
Konkurs jest skierowany do uczniów Gimnazjów i Szkół ponadgimnazjalnych z Powiatu sochaczewskiego i będzie oceniany w dwóch kategoriach wiekowych. Aby wziąć udział w konkursie należy wybrać utwór Jarosława Iwaszkiewicza i zilustrować go dowolną techniką malarską lub rysunkową, na formacie A3. Udział w konkursie stanowi bardzo dobrą okazję do rozwijania pasji twórczej, zaprezentowania kreacji artystycznej, wymiany doświadczeń. Rozstrzygnięcie konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu Święta Patrona Szkoły, o czym zostaną poinformowani Laureaci konkursu wraz z opiekunami.
regulamin
zgłoszenie
Konkurs 25 LAT WOLNOŚCI – POCZĄTKI
SZKOLNY KONKURS HISTORYCZNY – 25 LAT WOLNOŚCI
Dokładne informacje dotyczące zagadnień konkursowych dostępne są w regulaminie dostępnym w bibliotekach szkolnych oraz na stronie internetowej szkoły. Termin przyjmowania zgłoszeń udziału w konkursie - piątek 30 maja u pani: Katarzyny Adamczyk, Elżbiety Sobczyńskiej oraz pana Jarosława Orlikowskiego. Dla zwycięzców przewidziano nagrody.
„Galeria bez ścian” - druga odsłona
Ponadto wskazanie młodym ludziom właściwych wzorców jeśli chodzi o poszanowanie i dbałość przestrzeni wspólnej, możliwość wykorzystania popularnej techniki graffiti, wreszcie udostępnienie wielkiego formatu do zaprezentowania własnej kreatywności stanowiły o niewątpliwej wartości przedsięwzięcia. Zaangażowanie, radość i entuzjazm, jaki towarzyszył twórcom sprawiał, że wszyscy z wielkim zapałem przystąpili do realizacji swoich projektów. Uczniowie Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach pod opieką Pani Ewy Osińskiej zafundowali refleksyjny, romantyczny widok zza muru na piękny pejzaż, przedstawiający zachód słońca. Polska w Unii Europejskiej to bardzo aktualny temat, który zrealizowali uczniowie z Gimnazjum nr 2 im. Króla Władysława Jagiełły pod opieką Pana Kamila Dudy. Pozostałym uczestnikom również nie brakowało odwagi i pomysłowości ale nie mogę zdradzać wszystkiego i odbierać możliwości interpretacji wielkoformatowych dzieł, które można oglądać w pasażu Duplickiego. Akcja malowania graffiti w części przeznaczonej dla gimnazjalistów miała charakter konkursowy. Jurorzy mieli trudny orzech do zgryzienia, ale zwycięzca był tylko jeden. Historia lubi się powtarzać, ponieważ w tej edycji również zwyciężyli uczniowie z Gimnazjum nr 3 im. Fryderyka Chopina, którzy dali popis znajomości typografii stosowanej w graffiti i umiejętności prawidłowego zastosowania tej techniki. Zwycięski zespół w składzie: Robert Łukaszyk, Tomasz Kunc i Tomasz Jaczyński tworzył pod opieką Pani Katarzyny Milczarek. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały, że to dobra akcja. Podobnie jak w ubiegłym roku, w tym również od rana świeciło słońce, uczestnicy byli zadowoleni a przechodnie zatrzymywali się i z aprobatą patrzyli na twórców i ich dzieła. „Galeria bez ścian” jest czynna codziennie i zaprasza.Fotoreportaż
Dorota Marcinkowska - Koordynator konkursu
KONKURS POLONISTYCZNO-HISTORYCZNY
Najwyższe wyniki osiągnęli:
Kucharska Ewelina - 40,5p/53p - klasa II LO
Kiełbasińska Adrianna - 39p/53 - klasa IAH T
Marciniak Anna - 38,5p/53p - klasa IIB LO
Górecki Mateusz - 38, 5p/53p - Klasa IIIH T
Dla laureatów przewidziane zostały nagrody rzeczowe oraz oceny celujące z języka polskiego i historii.
Wszystkim uczestnikom – dziękujemy! Zwycięzcom – gratulujemy!
A.S.
malowanie graffiti w Iwaszkiewiczu
Już po raz drugi rusza akcja malowania graffiti w przestrzeni miejskiej „Galeria bez ścian”, której organizatorem jest Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie. W tym roku wielkie malowanie odbędzie się 14 maja 2014 roku w Pasażu Duplickiego.
Zapraszamy do udziału uczniów
szkół gimnazjalnych z Sochaczewa i okolic. Zadaniem młodzieży będzie
zilustrowanie zadania konkursowego z wykorzystaniem popularnej techniki
malarskiej - graffiti na murowanym parkanie przy pasażu Duplickiego. W tej
części akcja jest będzie miała charakter konkursowy.
Celem akcji jest przywrócenie szkole jej roli kulturotwórczej, zainteresowanie młodzieży wykorzystaniem
popularnej techniki malarskiej - graffiti, zwrócenie uwagi na estetykę miasta oraz
dbałość o przestrzeń wspólną i jej poszanowanie. Udział w konkursie daje szanse
zaprezentowania własnej kreatywności, ekspresji twórczej oraz współpracy w
zespole.
Każdy zgłoszony zespół będzie pracował pod opieką swojego opiekuna. Wszystkie zespoły otrzymają wsparcie ze
strony organizatora. Uczniowie Technikum Organizacji Reklamy będą pełnili role
doradców i instruktorów technicznych. Uroczysty wernisaż, podsumowanie oraz
wręczenie nagród i podziękowań odbędzie się również tego dnia w budynku szkoły
przy pasażu Duplickiego. Ponadto informujemy, iż zespoły zgłoszone do konkursu
powinny być wyposażone w maseczki, fartuchy lub inną odzież zabezpieczającą
przed pochlapaniem farbą, oraz w materiały malarskie takie jak: odpowiednie
farby, wałki malarskie, pędzle.
Szczegółowe informacje na temat warunków uczestnictwa określa regulamin dostępny na stronie: www.iwaszkiewicz.edu.pl. Organizator
oczekuje na zgłoszenia do 9 maja 2014, po tym terminie skontaktuje się ze
zgłaszającymi w celu ustalenia szczegółów udziału w akcji malowania graffiti.
Wyniki Konkursu ogłoszone zostaną podczas uroczystości wręczenia nagród oraz na
stronie internetowej Organizatora po zakończeniu konkursu.
Fotoreportaż oraz informacje z przebiegu akcji będą dostępne na stronie internetowej Zespołu Szkół im.
Jarosława Iwaszkiewicza: www.iwaszkiewicz.edu.pl.
Zapraszamy do „Galerii bez ścian” wszystkich mieszkańców Sochaczewa.
Wstęp wolny J
Pozdrawiam, Dorota Marcinkowska - Koordynator konkursu
SZKOLNY KONKURS POLONISTYCZNO-HISTORYCZNY WIEDZY O ŚREDNIOWIECZU
Terminarz konkursu:
- zgłaszanie chętnych do 23.04.2014r. (uczniowie zapisują się u polonistek lub p.K.Adamczyk)
- przeprowadzenie konkursu- 28.04.2014r. (szczegółowe informacje będą podane zapisanym uczniom)
Forma konkursu:
Konkurs będzie miał formę testu z pytaniami zamkniętymi oraz otwartymi
Nagrody:
Dla zwycięzców (trzy pierwsze miejsca) przewidziane są nagrody oraz pamiątkowe dyplomy.
Konkurs dla uczniów, jakiego jeszcze nie było!
Konkurs jest przeznaczony tylko dla uczniów i nauczycieli szkół podstawowych, gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych. Można w nim wziąć udział samodzielnie albo w zespole, zaangażować całą szkołę, nauczyciela, kolegów i koleżanki.
Pula nagród w konkursie wynosi aż 39 000 złotych.
Termin nadsyłania filmów mija 4 listopada 2013 r. Ogłoszenie wyników – 15 listopada.
Maksymalny czas trwania filmu – tylko 60 sekund! Maksymalna waga filmu wgrywanego – 500 MB. Więcej informacji i Regulamin konkursu dostępne są na stronie platformy MillionYou, współorganizatora konkursu, oraz na stronie www.ydp.pl. Do udziału w konkursie zapraszają Young Digital Planet i MillionYou.com .
XXI Olimpiada Informatyczna
Olimpiada jest przeznaczona dla najzdolniejszej i samodzielnie pracującej w tej dziedzinie młodzieży i ma służyć rozwijaniu zainteresowań informatycznych i odpowiedniemu ich ukierunkowaniu.
Serdecznie dziękujemy za współpracę
Tadeusz Kuran
Koordynator Olimpiady Informatycznej
PS. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania: tadkuran@oi.edu.pl, 50 40 32 956Na murach czas zmian „Galeria bez ścian”
Najpierw oczywiście były znaki zapytania, wątpliwości, ale po chwili zapadła decyzja : MALUJEMY! Nie mogło być inaczej, ponieważ rachunek zysków i strat w takim przypadku, kiedy w grę wchodzi wspólne dobro, jest oczywisty… są same zyski. Pasaż Duplickiego to odcinek drogi, który codziennie przemierzają uczniowie Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza idąc na lekcje wychowania fizycznego lub na zajęcia w pracowni gastronomicznej, traktują go prawie jak korytarz szkolny, dlatego „wystrój” tego miejsca jest nie bez znaczenia. Ponadto wskazanie młodym ludziom właściwych wzorców jeśli chodzi o poszanowanie i dbałość przestrzeni wspólnej, możliwość wykorzystania popularnej techniki graffiti, wreszcie udostępnienie wielkiego formatu do zaprezentowania własnej kreatywności stanowiły o niewątpliwej wartości przedsięwzięcia.
Najtrudniejszy pierwszy krok… Mimo tego, że wszyscy byli debiutantami w street art, zaangażowanie, radość i entuzjazm, jaki towarzyszył twórcom sprawiał, że wszyscy z wielką pewnością siebie przystąpili do realizacji swoich projektów. Uczniowie Gimnazjum nr 1 im. Jana Pawła II w Sochaczewie zafundowali kolorowy zawrót głowy, przedstawiając ekspresyjnie, powyginane postaci wyskakujące z barwnych puszek, słoików. Złota rybka za murem to oryginalny pomysł uczniów z Gimnazjum nr 2 im. Króla Władysława Jagiełły. Pozostałym uczestnikom również nie brakowało odwagi i pomysłowości ale nie mogę zdradzać wszystkiego i odbierać możliwości interpretacji wielkoformatowych dzieł, które można oglądać w pasażu Duplickiego.
Drogowskazy sukcesu… Akcja malowania graffiti w części przeznaczonej dla gimnazjalistów miała charakter konkursowy. Jurorzy mieli trudny orzech do zgryzienia, ale zwycięzca mógł być tylko jeden. W tej edycji zwyciężyli uczniowie z Gimnazjum nr 3 im. Fryderyka Chopina, którzy dali popis znajomości typografii stosowanej w graffiti i umiejętności prawidłowego zastosowania tej techniki. Zwycięski zespół w składzie: Patryk Sałata, Robert Łukaszyk, Tomasz Kunc i Tomasz Jaczyński tworzył pod opieką Pani Katarzyny Milczarek. Nagrody ufundował i wręczył Poseł na Sejm RP Maciej Małecki, podczas kameralnego spotkania w szkolnej kawiarence. Tego dnia wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazywały na to, że akcja ma sens. Od rana świeciło słońce, uczestnicy byli zadowoleni a przechodnie zatrzymywali się i z aprobatą patrzyli na twórców i ich dzieła. „Galeria bez ścian” jest czynna codziennie i zaprasza. W planach galerii jest powiększanie zbiorów, dlatego w przyszłym roku zapraszamy ponownie.
Dorota Marcinkowska - Koordynator konkursu
Rozstrzygnięcie Szkolnego Konkursu Kulinarnego „Kurczę blade”
W konkursie wzięło udział sześć dwuosobowych zespołów z klas technikum i zasadniczej szkoły zawodowej o profilach gastronomicznych. W czasie określonym w regulaminie konkursu, pod okiem jurorów technicznych, uczniowie przygotowali dania zasadnicze z kurczaka wraz z dodatkami. Współzawodnictwo przebiegało zgodnie z zasadą fair play, w życzliwej atmosferze z zachowaniem zasad pracy i higieny w gastronomii.
Przygotowane dania zostały oceniane przez jurorów degustacyjnych, wśród których znaleźli się Patroni konkursu Pani Dyrektor Hanna Bonecka oraz menadżer Dworu Strzyżew Pani Monika Pawełek, Przewodniczący Rady Rodziców Pan Andrzej Wierzbicki, Kierownik szkolenia Praktycznego Pani Renata Komorowska oraz nauczyciel przedmiotów gastronomicznych Pani Lidia Pojawa. Członkowie Jury degustacyjnego mieli trudne zadanie, wielu nie mogło podjąć ostatecznej decyzji, jednak zasady konkursu są nieubłagane. Fachową pomocą służyli jurorzy techniczni i jednocześnie nauczyciele przedmiotów gastronomicznych Dorota Waszczeniuk i Katarzyna Strzałkowska-Bonat. Po ocenie smaku, wyglądu, spójności potraw i kreatywności młodych kucharzy oraz przeliczeniu głosów ogłoszono wyniki, które dla wielu okazały się zaskakujące.
I miejsce zajęli uczniowie II klasy ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii - Karol Jaczyński i Kamil Tomala z potrawą: Udziec faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami z młodymi opiekanymi ziemniakami, bukietem warzyw i sosem cebulowo-pieprzowym – nagroda Dyrektora Szkoły.
II miejsce ex aequo zajęli uczniowie klasy III Techniku organizacji usług gastronomicznych – Karolina Grochocka i Patryk Kowalczyk z potrawą: Roladki z kurczaka faszerowane szpinakiem i serem pleśniowym z puree z bazylii z glazą balsamiczną i pomidorami cherry – nagroda Rady Rodziców.
oraz uczniowie klasy II Techniku organizacji usług gastronomicznych Karol Majczak i Łukasz Wróblewski z potrawą: Faworek z piersi kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami z warzywnym makaronem i sosem jabłkowo-balsamicznym – nagroda nauczycieli gastronomii. Ze względu na wyjątkowo wyrównana konkurencję Jury konkursu podjęło decyzję o przyznaniu trzeciego miejsca pozostałym zespołom. III miejsce ex aequo zajęli uczniowie klasy I Technikum żywienia i usług gastronomicznych: Aleksandra Gawron i Sabina Wodecka z potrawą: Pierś kurczaka w cieście francuskim ze słonecznym ryżem, Mariusz Kęska i Tomasz Mikulski z potrawą: Filet z kurczaka w sosie sojowym z szafranowym risotto i puree z brokułów, Kamil Antuszewicz i Patryk Konicki z potrawą: Filet z piersi kurczaka po konicku. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni okolicznościowymi dyplomami, podziękowaniami oraz książkami ufundowanymi przez Dwór Strzyżew. Wśród nagród znalazły się noże ceramiczne oraz narzędzia gastronomiczne przydatne w rozwijaniu pasji gotowania. Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i zachęcamy do udziału w następnych konkursach. Najbliższy już jesienią z dynią, jabłkami i innymi produktami sezonowymi w tle.
Organizatorzy konkursu
Dorota Waszczeniuk
Katarzyna Strzałkowska-Bonat
Informacje o konkursach
IWASZKIEWICZ OTWIERA „GALERIĘ BEZ ŚCIAN”
Dorota Marcinkowska - Koordynator konkursu