25 kwietnia 2017 roku w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza odbył się już drugi finał konkursu „Tradycje kulinarne Ziemi Sochaczewskiej”. W tegorocznej rywalizacji młodych adeptów sztuki kulinarnej oprócz czterech zespołów z Iwaszkiewicza wzięły udział dwie drużyny z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu.
Do jury degustacyjnego zostali zaproszeni: Pani Dyrektor Hanna Bonecka, Pani Wicedyrektor Renata Leśniewska-Skoneczna , Pani Urszula Opasiak Dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji, Kultury i SportuStarostwa Powiatowego w Sochaczewie , Pani Wioletta Cabanowska i Pani Monika Pawełek z Dworu Strzyżew, Pan Janusz Bąbała- właściciel sklepu „ U Janusza”, Pan Jakub Kłoszewski z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin , Pani Renata Pawlikowska i Pani Agnieszka Wiosetek – Reske nauczycielki przedmiotów zawodowych w gastronomi w Zespole Szkół w Łowiczu, Pani Elżbieta Sobczyńska i Pani Agnieszka Mućka z Zespołu do spraw promocji szkoły w Iwaszkiewiczu. Techniczną opiekę nad konkursem sprawowały nauczycielki przedmiotów zawodowych w gastronomi z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza : Pani Katarzyna Strzałkowska-Bonat, Pani Lidia Pojawa i Pani Dorota Waszczeniuk.
Członkowie jury degustacyjnego zostali postawieni przed bardzo trudnym zadaniem, ponieważ musieli ocenić dania według następujących kryteriów: wygląd , smak, dobór składników, a także zgodność z regionalną tradycją. Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużymi umiejętnościami, kreatywnością i fantazją, a co najważniejsze, przygotowane potrawy były bardzo smaczne. Ostatecznie, po przeliczeniu przyznanych przez jury punktów, wyłoniono zwycięzców:
I miejsce zdobyli: Dawid Rębowski klasa IV Technikum oraz Mikołaj Marciniak klasa III Technikum w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza, którzy przygotowali faszerowane polędwiczki z buraczkowym spaghetti , ziemniaczanymi wachlarzami i pikantnym sosem oraz deser o wdzięcznej nazwie Oczekiwanie na wiosnę.
II miejsce zdobyli: Mateusz Kurcz i Daniel Lesiewicz z klasy I Technikum w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza za przygotowanie królika w sosie śmietanowym z kurkami oraz owoców zapiekanych pod kruszonką jako deseru.
III miejsce zdobyły: Martyna Sołtysiak i Monika Panak z klasy II Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu, które przygotowały pstrąga faszerowanego z surówką z kalarepy, a na deser ciastko gruszkowo- wiśniowe z sosem waniliowym.
Nagrodę specjalną Dyrektora Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie otrzymały: Dominika Czubak i Wiktoria Walendziak z klasy III Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. Władysława Stanisława Reymonta w Łowiczu za przygotowanie roladek z kurczaka na postumencie z kaszy jaglanej z karmelizowanym burakiem i sosem śmietanowo ziołowym, a na deser musu z kaszy manny jabłkowo- malinowego.
Zwycięzcy i uczestnicy konkursu otrzymali nagrody, m.in. pamiątkowe dyplomy, sprzęt AGD, książki o tematyce kulinarnej.
Sponsorami nagród w konkursie byli: Pani Starosta Jolanta Gonta, Pani Monika Pawełek - menager "Dworu Strzyżew", Państwo Ewa i Janusz Bąbałowie - właściciele sklepu spożywczego "U Janusza", Pan Jakub Kłoszewski z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin, Pani Hanna Bonecka Dyrektor Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie.
Organizatorzy konkursu serdecznie dziękują sponsorom. Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
E. Sobczyńska. Foto: A.Biszczan