Po raz kolejny absolwenci naszej szkoły przystąpili do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Dotyczył on absolwentów dwuletnich ponadgimnazjalnych zasadniczych szkół zawodowych i czteroletnich techników.
Czym jest egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe
Egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe przygotowywany jest przez Centralną Komisję Egzaminacyjną, odbywa się tego samego dnia i wygląda tak samo dla wszystkich absolwentów w danym zawodzie na terenie Polski. W jego ramach sprawdzeniu podlegają wiadomości i umiejętności zawarte w standardach wymagań egzaminacyjnych dla danego zawodu.
Etap pisemny egzaminu dla wszystkich absolwentów odbył się w szkole, etap praktyczny zaś w ośrodkach egzaminacyjnych upoważnionych przez Dyrektora Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Warszawie.
Egzamin pisemny dla absolwentów wszystkich typów szkół ponadgimnazjalnych jest jednakowy i składa się z dwóch części. W I części zdający rozwiązują zadania sprawdzające wiadomości i umiejętności właściwe dla kwalifikacji w danym zawodzie, w części II – zadania sprawdzające wiadomości i umiejętności związane z zatrudnieniem i działalnością gospodarczą.
W części I występują trzy obszary wymagań:
- czytanie ze zrozumieniem informacji przedstawionych w formie opisów, instrukcji, rysunków, szkiców, wykresów, dokumentacji technicznych i technologicznych,
- przetwarzanie danych liczbowych i operacyjnych,
- bezpieczne wykonywanie zadań zawodowych zgodnie z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska.
W części II występują dwa obszary wymagań:
- czytanie ze zrozumieniem informacji przedstawionych w formie opisów, instrukcji, tabel,
wykresów,
- przetwarzanie danych liczbowych i operacyjnych.
Etap pisemny przeprowadzany jest w formie testu zawierającego w części pierwszej 50 zadań,
w części drugiej - 20 zadań. Rozwiązanie wszystkich zadań polega na wyborze jednej z czterech odpowiedzi (zadania zamknięte).
Czas trwania etapu pisemnego dla wszystkich zawodów wynosi 120 minut.
Zdający zdał ten etap egzaminu, jeśli uzyskał:
- z części I - co najmniej 50% punktów możliwych do uzyskania, czyli 25 punktów,
- z części II - co najmniej 30% punktów możliwych do uzyskania, czyli 6 punktów.
Etap praktyczny dla absolwentów techników i szkół policealnych polega na wykonaniu zadania egzaminacyjnego obejmującego opracowanie projektu realizacji określonych prac albo opracowanie projektu realizacji określonych prac i wykonanie prac wskazanych w treści zadania, zwanych dalej pracą egzaminacyjną. Zadanie egzaminacyjne wynika z zadania o treści ogólnej sformułowanego w standardzie wymagań egzaminacyjnych dla każdego zawodu. W niektórych zawodach wskazane prace należy wykonywać na specjalnie wyposażonych stanowiskach.
Etap praktyczny dla absolwentów zasadniczych szkół zawodowych polega na wykonaniu
zadania praktycznego na stanowisku egzaminacyjnym wyposażonym zgodnie ze standardami
wymagań będącymi podstawą przeprowadzania egzaminu.
Czas trwania etapu praktycznego określa informator dla zawodu.
Zdający zdał ten etap egzaminu, jeśli uzyskał co najmniej 75% punktów możliwych do uzyskania.
Dla zdających ze specyficznymi trudnościami w uczeniu się czas trwania etapu pisemnego
i praktycznego egzaminu może być przedłużony, nie więcej niż o 30 minut.
Zdający otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe po zdaniu egzaminu, czyli
uzyskaniu z obu etapów wymaganej liczby punktów.
Dodatkowe korzyści
Absolwent może ubiegać się o suplement do dyplomu tzw. "EUROPASS". Europass jest projektem Unii Europejskiej mającym na celu prezentowanie umiejętności zawodowych i kompetencji w sposób czytelny i przejrzysty we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Europass został przyjęty Decyzją nr 2241/2004/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 15 grudnia 2004 r. w sprawie jednolitych ram wspólnotowych dla przejrzystości kwalifikacji i kompetencji. Europass składa się z pięciu dokumentów: CV, Paszportu Językowego, Suplementu do Dyplomu Potwierdzającego Kwalifikacje Zawodowe, Suplementu do Dyplomu i Mobilność. Dwa pierwsze dokumenty można wypełnić samodzielne, pozostałe zaś wydają uprawnione do tego instytucje.
Sukcesy szkoły
W tym roku, po raz kolejny absolwenci Zespołu Szkół im Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie osiągnęli bardzo dobre wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Poniżej prezentujemy analizę porównawczą wyników egzaminu dla poszczególnych zawodów, w których kształci szkoła.
TECHNIUKUM
Technik handlowiec
Zgłoszonych |
9 |
|
|
||
Przystąpiło |
9 |
|
|
||
Otrzymało dyplom |
6 |
|
|
||
|
|
|
|
||
|
|
|
|
||
CKE - kraj |
58,62 |
65,04 |
średni wynik |
||
82,98 |
44,66 |
zdawalność |
|||
OKE - województwo mazowieckie |
59,82 |
58,68 |
średni wynik |
||
Szkoła |
63,11 |
78,00 |
średni wynik |
||
100,00 |
66,67 |
zdawalność |
/*
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
/*
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
Technik Ekonomista
Zgłoszonych |
15 |
|
|
Przystąpiło |
15 |
|
|
Otrzymało dyplom |
10 |
|
|
|
|
|
|
|
Egzamin pisemny I część [%] |
Egzamin praktyczny [%] |
|
CKE - kraj |
56,84 |
97,13 |
średni wynik |
71,28 |
49,22 |
zdawalność |
|
OKE - województwo mazowieckie |
55,88 |
88,48 |
średni wynik |
Szkoła |
60,40 |
75,00 |
średni wynik |
86,67 |
66,67 |
zdawalność |
/*
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
/* ]]> */
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
Technik Organizacji Usług Gastronomicznych
Zgłoszonych |
12 |
|
|
Przystąpiło |
12 |
|
|
Otrzymało dyplom |
11 |
|
|
|
|
|
|
|
Egzamin pisemny I część [%] |
Egzamin praktyczny [%] |
|
CKE - kraj |
62,82 |
79,65 |
średni wynik |
90,21 |
83,30 |
zdawalność |
|
OKE - województwo mazowieckie |
63,40 |
79,72 |
średni wynik |
Szkoła |
67,00 |
83,75 |
średni wynik |
100,00 |
91,67 |
zdawalność |
/*
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
/*
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
ZASDNICZA SZKOŁA ZAWODOWA
Kucharz małej gastronomii
Zgłoszonych |
34 |
|
|
Przystąpiło |
20 |
|
|
Otrzymało dyplom |
19 |
|
|
|
|
|
|
|
Egzamin pisemny I część [%] |
Egzamin praktyczny [%] |
|
CKE- kraj |
65,34 |
83,63 |
średni wynik |
83,40 |
94,92 |
zdawalność |
|
OKE - województwo mazowieckie |
62,94 |
82,94 |
średni wynik |
Szkoła |
84,90 |
85,05 |
średni wynik |
95,00 |
100,00 |
zdawalność |
/*
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
/*
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
Sprzedawca – pracownik młodociany
Zgłoszonych |
29 |
|
|
Przystąpiło |
26 |
|
|
Otrzymało dyplom |
24 |
|
|
|
|
|
|
|
Egzamin pisemny I część [%] |
Egzamin praktyczny [%] |
|
CKE - kraj |
67,18 |
82,78 |
średni wynik |
89,18 |
95,42 |
zdawalność |
|
OKE - województwo mazowieckie |
64,92 |
82,38 |
średni wynik |
Szkoła |
69,92 |
85,19 |
średni wynik |
100,00 |
92,31 |
zdawalność |
/*
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
/*
1 – Egzamin pisemny I część
2 – Egzamin praktyczny
Zestawienie wszystkich wyników osiągniętych przez absolwentów szkoły w letniej sesji egzaminacyjnej 2007 roku
|
|
Egzamin pisemny I część [%] |
Egzamin pisemny II część [%] |
Egzamin praktyczny [%] |
|
Technikum Handlowe |
63,11 |
70,00 |
78,00 |
średni wynik |
|
100,00 |
100,00 |
66,67 |
zdawalność |
||
Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych |
67,00 |
72,92 |
83,75 |
średni wynik |
|
100,00 |
100,00 |
91,67 |
zdawalność |
||
Technikum Ekonomiczne |
60,40 |
77,67 |
75,00 |
średni wynik |
|
86,67 |
100,00 |
66,67 |
zdawalność |
||
SZ kucharz małej gastronomii |
84,90 |
80,00 |
85,05 |
średni wynik |
|
95,00 |
100,00 |
100,00 |
zdawalność |
||
SZ sprzedawca |
69,92 |
61,54 |
85,19 |
średni wynik |
|
100,00 |
100,00 |
92,31 |
zdawalność |
Porównanie wyników egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w latach 2006 2007 dla wszystkich zawodów
|
|
Egzamin pisemny I część [%] |
Egzamin pisemny II część [%] |
Egzamin praktyczny [%] |
|
|||
|
|
2006 |
2007 |
2006 |
2007 |
2006 |
2007 |
|
Technikum Handlowe |
70,00 |
63,11 |
80,00 |
70,00 |
88,00 |
78,00 |
średni wynik |
|
100,00 |
100,00 |
100,00 |
100,00 |
100,00 |
66,67 |
zdawalność |
||
Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych |
b.d. |
67,00 |
b.d |
72,92 |
b.d. |
83,75 |
średni wynik |
|
b.d. |
100,00 |
b.d. |
100,00 |
b.d. |
91,67 |
zdawalność |
||
Technikum Ekonomiczne |
74,00 |
60,40 |
78,00 |
77,67 |
87,00 |
75,00 |
średni wynik |
|
100,00 |
86,67 |
100,00 |
100,00 |
91,67 |
66,67 |
zdawalność |
||
SZ kucharz małej gastronomii |
60,50 |
84,90 |
63,75 |
80,00 |
82,66 |
85,05 |
średni wynik |
|
100,00 |
95,00 |
100,00 |
100,00 |
91,67 |
100,00 |
zdawalność |
||
SZ sprzedawca |
65,40 |
69,92 |
60,15 |
61,54 |
80,84 |
85,19 |
średni wynik |
|
88,89 |
100,00 |
100,00 |
100,00 |
100,00 |
92,31 |
zdawalność |
Opracowanie sporządziły:
Dorota Waszczeniuk
Małgorzata Krul
Członkowie szkolnego zespołu nauczycieli przedmiotów zawodowych
/*