Kształcenie przez praktykę

6-11-18

6 listopada 2018 roku po raz kolejny uczniowie klas technikum gastronomicznego w Zespole Szkół im. J. Iwaszkiewicza w Sochaczewie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach zawodowych prowadzonych przez profesjonalistów.
Tym razem spotkanie dotyczyło realizacji projektu Związku Polskie Mięso, „Wybieram wieprzowinę”. Projekt realizowany był w formie prelekcji prowadzonej przez szefa kuchni Marcina Budynka oraz dietetyka Judytę Szymkowiak. Słuchacze poznali różne rasy trzody chlewnej hodowane w Polsce, Europie i na świecie oraz wykorzystanie ich mięsa w przetwórstwie i gastronomii. Dowiedzieli się o wynikach najnowszych badań dotyczących mięsa wieprzowego, m.in. o tym, że kaloryczność wieprzowiny znacznie spadła na przestrzeni ostatnich 20 lat. Głównym powodem jest ograniczenie ilości tłuszczu śródmięśniowego oraz ilości i grubości słoniny w wieprzowinie, czego efektem jest właściwa dla tego mięsa różowoczerwona barwa oraz wyważona kruchość i soczystość. Stało się tak w wyniku pracy hodowców, zaostrzenia wymogów dobrostanu zwierząt oraz podwyższenia standardów przez przetwórców.
Ponadto, wieprzowinę charakteryzuje korzystniejszy niż kiedyś profil kwasów tłuszczowych: ma niższą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych (tzw. „złego” tłuszczu) i wyższą zawartość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (tzw. „dobrego” tłuszczu). Poprawiła się również proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, a zawartość cholesterolu znacznie się zmniejszyła. Wieprzowina ma też mniej sodu, niż dotychczas sądzono, a więcej witamin: B1 i B6 ,E oraz sporo dobrze przyswajalnego żelaza.
Wisienką na torcie spotkania była część praktyczna warsztatów, w której uczestniczyło 20 uczniów. Pod okiem kucharzy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka sporządzali potrawy z wieprzowiny m. in. żeberka w sosie BBQ, schab grillowany sous-vide, kotlety wieprzowe z kością i polędwiczki. Obserwowali pracę instruktorów i pod ich czujnym okiem sporządzali dodatki do potraw i komponowali całe dania. Wszystko odbywało się pod presją czasu ale w bardzo sympatycznej atmosferze.
Nauczyciele zawodu w Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza zwracają bardzo dużą uwagę na kształcenie praktyczne poza ławką szkolną. Wykorzystują do tego warsztaty, wycieczki zawodowe, innowacje pedagogiczne i projekty unijne. Wszystko to po to, żeby absolwenci Iwaszkiewicza byli gotowi od razu po szkole zaistnieć na rynku pracy. Fotoreportaż

D. W.

„O mój rozmarynie, rozwijaj się”

26-10-18

Rok 2018 jest rokiem szczególnym dla wszystkich Polaków. Obchodzimy setną rocznicę odzyskania niepodległości naszej Ojczyzny. Z tej okazji Starostwo Powiatowe w Sochaczewie wystąpiło z inicjatywą organizacji imprez i konkursów dla uczniów szkół znajdujących się na jego terenie, w ramach wychowania patriotycznego i obywatelskiego młodego pokolenia.
Zespół Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie stał się pomysłodawcą i organizatorem konkursu gastronomicznego „O mój rozmarynie, rozwijaj się”. Patronat nad nim objęła Starosta Sochaczewski Pani Jolanta Gonta. Sponsorem głównym konkursu została firma MFO S.A. Producent Profili Stalowych z siedzibą w Kożuszkach Parcel.
Konkurs skierowano do uczniów klas gastronomicznych szkół powiatu sochaczewskiego i powiatów sąsiednich: ożarowskiego, łowickiego, żyrardowskiego i skierniewickiego.
Celami konkursu były: propagowanie wiedzy i umiejętności sporządzania potraw kuchni polskiej z uwzględnieniem jej regionalności wynikających z czasu zaborów i po odzyskaniu niepodległości, promowanie zasad zdrowego żywienia, ocena własnych umiejętności zawodowych, rozwijanie zainteresowań wśród uczniów oraz rozbudzenie ich inicjatywy i pomysłowości.
25 października do rywalizacji stanęło sześć uczniowskich zespołów ze szkół gastronomicznych z Łowicza, Ożarowa Mazowieckiego i Sochaczewa. W czasie 150 minut przygotowali zestawy konkursowe składające się z dania zasadniczego oraz deseru. Uczestnikom konkursu w pracy towarzyszyli jurorzy techniczni oceniający pracę z surowcami, prawidłowe stosowanie technik kulinarnych, organizację stanowiska oraz higienę pracy.
Efekty ponad dwugodzinnej pracy oceniali jurorzy degustacyjni, wśród których znaleźli się między innymi Wicestarosta Tadeusz Głuchowski, Dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji Urszula Opasiak, Dyrektor Z.S.im J.Iwaszkiewicza Hanna Bonecka oraz przedstawiciel sponsora głównego Michał Korsak. Oceniali przede wszystkim wygląd, walory smakowe oraz związek z tematyką konkursu i tradycjami kuchni polskiej. Po podliczeniu głosów Dyrektor szkoły Hanna Bonecka ogłosiła wyniki konkursu. Nagrody starosty sochaczewskiego wręczył pan Wicestarosta Tadeusz Głuchowski.
W kategorii „Najlepszego nawiązania do tematyki konkursu” zwyciężyły Dominika Druzicka i Natalia Karwacka z Zespółu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im.Tony Halika z Ożarowa Mazowieckiego, które podały Karkówkę po staropolsku z cybrykami ze staropolską surówką oraz ciasteczka jabłkowe. Eklery z rozmarynową chmurką, czyli „Najlepszy deser” według jurorów, sporządzili Aleksandra Hołoś i Daniel Nosarzewski z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie,
„Najlepszą prezentację dania głównego” przygotowały Marta Burzyńska i Ewelina Marciniak z Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Bohaterów Walk nad Bzurą 1939 r., zadziwiając jurorów kunsztownym podaniem Polędwiczki z rozmarynem oraz Tajemniczego przysmaku lasu. Wyróżnieni w tych kategoriach otrzymali atrakcyjne nagrody w postaci blenderów, mikserów i parowarów ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Sochaczewie. Zwycięzców konkursu wyłoniło jury po podsumowaniu wszystkich punktów przyznanych przez jurorów technicznych i degustacyjnych za przygotowanie dania głównego i deseru. Otrzymali oni cenne nagrody ufundowane przez głównego sponsora konkursu firmę MFO S.A.
Tablety za I miejsce powędrowały do Aleksandry Hołoś i Daniela Nosarzewskiego z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza, słuchawkami bezprzewodowymi cieszyć będą się zdobywczynie II miejsca Joanna Kacprzak i Izabela Lewandowska również z Iwaszkiewicza, a ulubionej muzyki w wygranych głośnikach bluetooth będą słuchały Marta Burzyńska i Ewelina Marciniak z sochaczewskiego Ogrodnika.
Pozostali uczestnicy również otrzymali nagrody w postaci seflie-stick oraz powerbanków i pamięci USB. Ponadto każdy uczestnik konkursu otrzymał od sponsora głównego firmowe torbki, plecaki, koszulki oraz długopisy.
Ambitne zamierzenie, jakim okazała się organizacja konkursu kulinarnego z okazji 100. rocznicy odzyskania niepodległości, nie powiodłoby się, gdyby nie życzliwość sponsorów, przede wszystkim Starostwa Powiatowego w Sochaczewie oraz głównego sponsora nagród firmy MFO S.A. . Gorące słowa podziękowania należą się podmiotom, które wsparły konkurs swoimi produktami: PPH Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kuznocin, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu oraz Polskie Młyny S.A.. Fotoreportaż

Dorota Waszczeniuk

SZKOLNY KONKURS PLASTYCZNY „1918 -2018. POLSKA NIEPODLEGŁA”

26-10-18

Dnia 24.pażdziernika 2018 w świetlicy szkolnej odbyły się warsztaty plastyczne z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. Warsztaty miały charakter konkursowy. Wzięli w nim udział uczniowie technikum i liceum ogólnokształcącego. Zadaniem uczestników było stworzenie plakatu zgodnego z tematem konkursu „1918 -2018. POLSKA NIEPODLEGŁA”.
Znajomość historii Polski, interpretacja tematu, wykorzystanie symboli i właściwych środków wyrazu artystycznego to było wyzwanie z którym zmierzyli się uczestnicy warsztatów. Proces tworzenia ujawnił wielkie zaangażowanie i wspaniałą współpracę w zespołach. Właśnie ten twórczy wysiłek zasługuje na wyróżnienie i uznanie. Słowami trudno to opisać. Fotoreportaż z warsztatów pokazuje więcej, zapraszam do oglądania zdjęć. Plakaty „1918-2018. POLSKA NIEPODLEGŁA” będą zaprezentowane na wystawie pokonkursowej w świetlicy szkolnej. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone podczas uroczystości szkolnej upamiętniającej rocznice odzyskania niepodległości. Fotoreportaż

D.M.

JESIENNY PLENER ARTYSTYCZNY W NIEBOROWIE I ARKADII

26-10-18

Jesień to pora roku pełna barw, światła i cienia, choć często bywa kapryśna i deszczowa. Jednak uczestnicy pleneru, uczniowie technikum organizacji reklamy i klasy artystycznej liceum ogólnokształcącego mieli szczęście, tego dnia była piękna pogoda.
Pierwszym punktem był ogród barokowy w Nieborowie, który posiada położone przed południową elewacją pałacu partery kwiatowe i niskie labirynty bukszpanowe oraz szeroką aleję lipową z trawnikiem dywanowym wytyczoną na osi założenia pałacowego, otoczoną symetrycznie rozplanowanymi po obu jej bokach szpalerami strzyżonych grabów i lip. Właśnie ta harmonia, rytm, symetria i detal były inspiracją w pracach rysunkowych i fotograficznych. I chociaż w połączeniu z architekturą pałacową, rzeźbą ogrodową park wyglądał imponująco to jednak piękno przyrody zachwyciło najbardziej.
Szczególnie wrażenie robiły liście z kropelkami rosy złapane w sploty pajęczyn w kolejnym parku… Park romantyczny w Arkadii, styl ogrodowy zwany angielskim, który zdecydowanie przeciwstawiał się sztuczności i regularności ogrodów barokowych, propagując swobodne i nastrojowe kompozycje ogrodowe sprzężone z sentymentalnym bądź symbolicznym sztafażem złożonym z różnych form i konstrukcji architektonicznych nawiązujących do antyku, średniowiecza, życia wiejskiego. Piękno natury i architektury rywalizowały ze sobą, które jest lepszym obiektem do fotografowania czy rysowania. Uczniowie zatrzymali to piękno na dłużej w swoich pracach, które prezentujemy poniżej.
Zdjęcia plenerowe

D.M.

Święto Patrona Szkoły w Iwaszkiewiczu

Tradycji znowu stało się zadość... W dniu 18.10.2018r. ZS im. Jarosława Iwaszkiewicza świętował w Sochaczewskim Centrum Kultury przy ul. Chopina Dzień Patrona Szkoły. Uroczystość jak zwykle rozpoczęła Pani Dyrektor Hanna Bonecka, która przypomniała losy Jarosława Iwaszkiewicza i jego dorobek literacki gościom zgromadzonym w sali widowiskowej. Kluczowym punktem oficjalnej części było pasowanie uczniów klas pierwszych. Druga część uroczystości (artystyczna) w tym roku wiązała się z 100 rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości. Spektakl pt. „Ojczyzna moja wolna, wolna... Pikadorczycy o niepodległości”, przygotowany przez uczniów pod kierunkiem polonistek, przeniósł widzów do listopada 1918 roku, kiedy to Jarosław Iwaszkiewicz (wraz z innymi poetami) zakładał kawiarnię „Pod Picadorem”- pierwszą oznakę niepodległego życia literackiego. W role przyszłych Skamandrytów i ich przyjaciół wcielili się uczniowie szkoły, którzy oczarowali widzów wierszami, piosenkami i skeczami autorstwa m.in. Jarosława Iwaszkiewicza, Juliana Tuwima, Antoniego Słonimskiego. Było poważnie i refleksyjnie, ale również wesoło, bowiem w tamtym czasie kawiarnia miała charakter kabaretowy. W ten sposób oglądający mieli okazję, aby przypomnieć sobie trudną przeszłość naszego kraju i jednocześnie docenić to, że dzisiaj mogą żyć w wolnej Polsce.
Za przygotowanie spektaklu Dyrekcja Szkoły serdecznie dziękuje wszystkim uczniom, a zwłaszcza tym z klas pierwszych, którzy tak licznie wsparli starszych kolegów.

M. Antoniak,M.Byczyńska - Szlendak, Foto: A.Biszczan

18-10-2018 18-10-2018

Stypendyści z „Iwaszkiewicza”

Stypendium jest wyróżnieniem dla uczniów, którzy mogą poszczycić się wysokimi wynikami w nauce lub szczególnymi osiągnięciami. Dzięki uzyskanemu stypendium uczniowie czują się dowartościowani, dostrzegają otwierające się przed nimi możliwości. Jest to dla nich wyróżnienie, nagroda, a także zachęta do dalszej pracy. Dobrze zmotywowani starają się w pełni wykorzystywać własne talenty i potencjał. Stypendia są powodem do dumy dla wyróżnionych, ich rodzin, fundatorów oraz społeczności szkolnych. Stypendyści podnoszą prestiż szkoły, z kolei szkoła stara się ich wspierać i mobilizować do jeszcze lepszej pracy i dalszego twórczego rozwoju. Tym bardziej cieszy fakt, że kolejny raz duża grupa uczniów „Iwaszkiewicza” została wyróżniona stypendiami naukowymi za wyniki osiągnięte w roku szkolnym 2017/2018.
Najważniejsze wyróżnienie - Stypendium Prezesa Rady Ministrów otrzymają w bieżącym roku szkolnym Natalia Burzyńska z Liceum Ogólnokształcącego oraz Gabriela Skrzypczuk z Technikum. Stypendystki będą otrzymywać stypendium przez cały rok szkolny. W dniu 10 października 2018r z rąk Starosty Sochaczewskiego Pani Jolanty Gonty 22 uczniów naszej szkoły odebrało Stypendium Starosty Sochaczewskiego. Stypendium za wybitne wyniki w nauce otrzymali: Wiktoria Bobowicz, Katarzyna Boczkowska, Katarzyna Rosiak, Damian Wójcicki i Bartosz Karda z Liceum Ogólnokształcącego oraz Aleksanda Gasik, Mateusz Miszczak , Dariusz Łukawski, Wiktoria Wiciak, Aleksandra Hołoś, Eryk Jarota, Karolina Lipińska, Wiktoria Stępień, Barbara Stępniak, Katarzyna Rąg, Natalia Staniaszek, Agata Szymańska, Karolina Misiak, Julia Stępniak i Joanna Kacprzak z Technikum, zaś stypendium za wybitne osiągnięcia artystyczne –Weronika Migda z Technikum. Stypendyści będą otrzymywać stypendium przez pierwszy semestr roku szkolnego 2018/2019.
Do kolejnego projektu stypendialnego „Mazowsze - stypendia dla uczniów szkół zawodowych” zakwalifikowało się w bieżącym roku szkolnym 5 uczniów naszego technikum. Są to: Mateusz Miszczak, z technikum organizacji reklamy , Kinga Fortuna z technikum ekonomicznego, Aleksandra Hołoś z technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz Julia Stępniak i Adrianna Staniszewska z technikum hotelarstwa. Przez cały rok szkolny pod bacznym okiem nauczycieli - opiekunów nasi stypendyści będą realizować swoje stypendialne projekty edukacyjne i rozwijać dzięki nim umiejętności zawodowe. Wszystkim wyróżnionym stypendystom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów edukacyjnych. Wyrazy uznania kierujemy również do nauczycieli i rodziców, bez których osiąganie takich wyników nie byłoby możliwe. Fotoreportaż

H.B.

16-10-2018 16-10-2018

AIESEC Peace 2018 w Iwaszkiewiczu

W zeszłym tygodniu mieliśmy zaszczyt gościć w naszej szkole wspaniałych wolontariuszy z projektu AIESEC Peace 2018. Odwiedzili nas Mary z Algierii i Zaker z Turcji. Codziennie opowiadali naszym uczniom o historii i kulturze swoich krajów, prezentowali piękne miejsca Algierii i Turcji, wspominali o tradycjach, obyczajach i ciekawostkach. Chętnie odpowiadali na pytania. A to wszystko oczywiście tylko po angielsku!!! Było fantastycznie!!! Na szczególne podziękowania zasługują Laura Mycka i Wiktoria Bobowicz - obie z klasy 3a LO. To właśnie one gościły wolontariuszy w swych domach i dbały, aby niczego im nie brakowało. Thank you, girls!

Koordynatorka projektu w szkole: Katarzyna Sałacińska

16-10-2018 16-10-2018

Nowe oprogramowanie dla TOR

Najnowsza, polskojęzyczna wersja ZWCAD2019, bliźniaka AutoCADA - najpopularniejszego programu do komputerowego wspomagania projektowania funkcjonuje od tygodnia w szkolnej pracowni komputerowej. Szkoła dzięki polityce licencyjnej producenta programu uzyskała od bielsko-bialskiej firmy "Szansa Sp. z o.o" 15 bezpłatnch rocznych licencji edukacyjnych dla tego programu. Uczniowie 3 klasy technikum organizacji reklamy już poznali interfejs programu i doskonalą swe umiejętności wykonując projekt stoiska reklamowego.
Bycie na bieżąco z oprogramowaniem CAD iest przykładem kolejnych, będących priorytetem dla Zespołu Szkół im. J.Iwaszkiewicza działań, ukierunkowanych na poszerzanie kompetencji zawodowych przyszłych absolwentów i pracowników.

Krzysztof Mazur

12-10-2018 12-10-2018

Manewry w mundurówce

Udane manewry klasy 3b LO służb mundurowych z Komendą Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Sochaczewie w dniu 6 października 2018r

A.C.

16-10-2018 16-10-2018
16-10-2018 16-10-2018
16-10-2018 166-10-2018

Erasmus w iwachu - podsumowanie

„Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem.” Już Konfucjusz zauważył potęgę zdobywania wiedzy i umiejętności poprzez doświadczenie. Kontakt z obiektem naszych zainteresowań, obserwacja, możliwość przetwarzania informacji na działanie to sposób, który czyni praktyka z każdego ucznia. Takimi „praktykami” stała się grupa uczniów z Technikum w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie. Przez cztery tygodnie 7 uczniów klas technikum hotelarstwa oraz 9 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobywało doświadczenie zawodowe na stażach w Grenadzie.
Ta kolejna grupa uczniów Iwaszkiewicza ponownie uczestniczyła w projekcie Erasmus + zorganizowanym przez Szkołę w ramach współpracy z firmą UPEMI. Dzisiaj w szkolnym bistro „Hiszpańskie Smaki” została podsumowana tegoroczna edycja projektu Grasz o Europejski Staż.
Uczestnicy projektu pochwalili się zdobytymi umiejętnościami kulinarnymi i obsługi przed społecznością szkolną i zaproszonymi gośćmi. Bistro zaszczyciły swoja obecnością pani Urszula Opasiak Dyrektor Powiatowego Zespołu Edukacji w Sochaczewie oraz przedstawicielki firmy UPEMI – panie Natalia Kamińska i Joanna Olizarowska. W trakcie oficjalnego spotkania z Dyrekcją Szkoły, Panią Hanną Bonecką oraz Wicedyrektorem, Panią Renatą Skoneczną-Leśniewską, uczestnicy projektu otrzymali certyfikaty, zaświadczające realizację stażu oraz zaświadczenia ukończenia przygotowującego kursu języka hiszpańskiego.
Goście, otoczeni aromatem zupy z soczewicy z chorizzo, rozsmakowani w empanadillas z garbanzos, oczarowani słodkością churros i nutą pomarańczowego ciasta, przenieśli się w klimat słonecznej przyjaznej Andaluzji. Nauczyciele i uczniowie Iwaszkiewicza wyrażają nadzieję, że za rok o tej samej porze będą mieli szansę podsumowywać kolejny wyjazd projektowy. Fotoreportaż

Agnieszka Mućka

11-10-2018 11-10-2018
11-10-2018 11-10-2018

Poligon w Ustce

W dniach 25-27.09.2018 r. uczniowie klasy 2B oraz 3B LO służb mundurowych w Zespole Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie wraz z opiekunami panią Agnieszką Piątkiewicz i panem Arkadiuszem Cybulskim uczestniczyli w ćwiczeniach wojskowych pod kryptonimem KANIA-18 na Centralnym Poligonie Sił Powietrznych w Ustce. Na początku przedstawiono nam zestaw artyleryjski PSR-A Pilica, który służy m.in. do zwalczania bezzałogowych statków latających, śmigłowców, samolotów i pocisków manewrujących. Następnym elementem szkolenia było poznanie rakiety dalekiego zasięgu S-200 Wega. Zwieńczeniem intensywnego dnia po kolacji była musztra zespołowa. Następnego dnia uczniowie obserwowali skuteczne strzelania bojowe pododdziałów artyleryjsko – rakietowych kierowane na bezzałogowe statki latające. Po powrocie odbyła się wycieczka o charakterze geograficzno – historycznym do Ustki.
Wyjazd miał na celu połączenie przyjemnego z pożytecznym i poznanie specyfiki pracy żołnierza. Wracaliśmy do domów z pozytywną energią i poczuciem humoru. Szczególne podziękowania przekazujemy dla Dowódcy 3. Warszawskiej Brygady Rakietowej Obrony Powietrznej płk Andrzeja Dąbrowskiego, szefa sekcji szkolenia ppłk. Marka Błaszczaka oraz st. sierż. Marcina Wajdy.

Arkadiusz Cybulski, Kinga Majczak

04-10-2018
04-10-2018 04-10-2018

Iwaszkiewicz uhonorowany

29-09-18

W dniu 12 września 2018 r. w siedzibie Mazowieckiego Samorządowego Centrum Doskonalenia Nauczycieli w Warszawie odbyła się uroczysta gala podsumowująca trzy projekty edukacyjne realizowane przez Samorząd Województwa Mazowieckiego: „Mazowsze-stypendia dla uczniów szkół zawodowych”, „Mazowsze-stypendia dla uczniów szczególnie uzdolnionych”, „Stypendia dla studentów uczelni artystycznych”. Podsumowano również przeprowadzony w ramach projektów konkurs „Opiekun stypendysty roku szkolnego 2017/2018”. Pani dyrektor Hanna Bonecka podczas gali odebrała z rąk Marszałka Województwa Mazowieckiego Adam Struzika i Członka Zarządu Województwa Mazowieckiego Pani Elżbiety Lanc wyróżnienie dla Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie jako szkoły, do której uczęszczała największa liczba uczniów z rejonu płockiego otrzymujących stypendia za wybitne osiągnięcia edukacyjne w ramach projektu „Mazowsze-stypendia dla uczniów szkół zawodowych”. Nasza szkoła od trzech lat bierze udział w projekcie. W roku szkolnym 2017/2018 ze stypendium skorzystało 13 uczniów z klas naszego Technikum. Celem projektu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych” jest rozwijanie zdolności oraz motywacji do dalszego rozwoju zawodowego uczniów szkół zawodowych z terenu Województwa Mazowieckiego poprzez udzielenie wsparcia finansowego w formie stypendium. Projekt pozwala uczniom podnosić kwalifikacje służące zwiększeniu konkurencyjności na rynku pracy w Unii Europejskiej oraz zmniejszyć liczbę osób bezrobotnych. Otrzymane wsparcie można przeznaczyć m.in. na zakup literatury fachowej, udział w dodatkowych zajęciach pozaszkolnych, kursach językowych, konferencjach, seminariach, warsztatach, wyjazdach studyjnych, a także na zakup pomocy dydaktycznych i niezbędnego sprzętu. Komisja Stypendialna wyłoniła już stypendystów na rok szkolny 2018/2019. Gratulujemy uczniom zakwalifikowanym z naszej szkoły, a wszystkich zainteresowanych informujemy, że kolejna edycja projektu już w czerwcu 2019r.

H.B.

29-09-2018 29-09-2018
29-09-2018 29-09-2018

Europejski Dzień Języków Obcych

26.09.2018 na zaproszenie p. Katarzyny Sałacińskiej przyjechał do naszej szkoły przedstawiciel wydawnictwa Lingea, p. Bartłomiej Patkowski, który przeprowadził ciekawe zajęcia dotyczące języków słowiańskich dla uczniów liceum i technikum. Nasi uczniowie mogli dowiedzieć się jak zmieniają się języki słowiańskie, skąd pochodzą i jak można się ich uczyć w ciekawy sposób. Najaktywniejsi uczestnicy zajęć dostali super nagrody!

K.S.

29-09-2018 29-09-2018
29-09-2018 29-09-2018

Integracja klas pierwszych

Wrzesień w szkołach średnich to miesiąc integracji klas pierwszych. W tym roku Iwaszkiewicz gościł w Parku rozrywki w Julinku klasy liceum ogólnokształcące o profilu artystycznym, społecznym i służb mundurowych oraz technikum ekonomiczne i technikum organizacji reklamy. Uczniowie zaliczyli wszystkie trasy parku linowego, odbyli przejażdżkę rowerową po Puszczy Kampinoskiej, wysłuchali historii cyrku oraz wspólnie zjedli smaczny posiłek. Do szkoły wrócili pozytywnie wyczerpani, zadowoleni i przede wszystkim zintegrowani ze sobą.

A.S.

26-09-2018 26-09-2018
26-09-2018 26-09-2018

Erasmus+

Do obejrzenia jeszcze ciepła prezentacja podsumowującą Erasmusa erasmus

Opracowała: Agnieszka Mućka

CIEKAWE KSIĄŻKI W BIBLIOTECE SZKOLNEJ

Nic bardziej mylnego! autor : Radosław Kotarski

Pogromca absurdów rozprawia się z popularnymi mitami. Czy faktycznie Napoleon był niski? Czy naprawdę wykorzystujemy tylko 10% możliwości naszego mózgu? Czy rzeczywiście zjadamy kilka pająków rocznie podczas snu? Czy należy odczekać 48 godzin przed zgłoszeniem zaginięcia osoby? Nic bardziej mylnego!

The Rolling Stones 50 lat

Wysmakowany album – ponad 1000 kolorowych i czarno-białych zdjęć. Jedyna oficjalnie autoryzowana książka upamiętniająca rocznicę 50-lecia legendarnego zespołu – nadzorowali ją, poprzedzili wstępami i opowiedzieli sami członkowie zespołu.

Kochając Pabla, nienawidząc Escobara autor: Virginia Vallejo

Płomienny, nieprawdopodobny i jeden z najbardziej skandalizujących romansów XX wieku oraz wydawnicze wydarzenie tego roku! Historia, która wydarzyła się naprawdę brzmi jak fikcja literacka. W 1983 roku Virginia Vallejo - była modelka, wschodząca gwiazda kolumbijskiej telewizji i bywalczyni salonów, poznała i zakochała się w Pablu Escobarze, nazywanym często "kolumbijskim Robin Hoodem". Mało kto miał okazję poznać go tak dobrze jak ona - kochanka najbardziej poszukiwanego i najbogatszego przestępcy świata.

Cudowny chłopak autor: R. J. Palacio

Wzruszająca i jednocześnie przezabawna opowieść o walce dziecka z przeciwnościami losu. August jest inteligentnym, dowcipnym chłopcem i jego życie wyglądałoby pewnie zupełnie inaczej, gdyby nie jeden zmutowany gen, z powodu którego ma zdeformowaną twarz i, zanim skończył 10 lat, musiał przejść 27 operacji.

Źródło opisów: lwww.lubimyczytać.pl

Opracowały: E.Sobczyńska, R.Gasik

18-09-2018 18-09-2018
17-09-2018 17-09-2018

Salon Maturzystów Perspektywy 2018

13.09.2018 roku maturzyści z Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza wybrali się na Warszawski Salon Maturzystów Perspektywy 2018. Targi edukacyjne to nieoceniona pomoc dla wszystkich zagubionych i niezdecydowanych, którzy nie mają jeszcze pomysłu na siebie, a myślenie o tym, co będzie po maturze, budzi w nich wiele obaw. W ramach salonu zorganizowano wykłady tematyczne z przedmiotów maturalnych. Główną atrakcją było to, że swoje stanowiska miały wiodące uczelnie z całego kraju. Uczniowie mieli okazję zaznajomić się z bogatą ofertą edukacyjną wyższych uczelni, a tym samym zaplanować swoją przyszłość. Teraz tylko trzeba dobrze zdać maturę, a przygotowania do niej zacząć, zanim zakwitną kasztany...

Maturzyści z Iwaszkiewicza

17-09-2018 17-09-2018

Wieści z Grenady p.II

03-09-18

Czas wyjątkowo szybko mija. Szczególnie, gdy jest się w wyjątkowym miejscu, wśród wyjątkowych ludzi i robi się wyjątkowe rzeczy. Tak właśnie czuje się grupa uczniów klas żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza, która Grenadzie w Hiszpanii realizuje miesięczne staże zagraniczne w Projekcie ,,Grasz o Europejski Staż’’ w ramach Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, akcja 1 Mobilność edukacyjna. Szkoła od wielu lat współpracuje z firmą UPEMI, razem z którą uczestniczy kolejny raz w projekcie Erasmus + i Zawodowcy na Start. To dzięki tym projektom młodzież ma szanse rozwijać swoje umiejętności, podnosić kompetencje językowe i zawodowe, zdobywać nowe doświadczenia, poznawać nowe kultury. Tegoroczni stażyści rozwijają swoje kompetencje zawodowe w restauracjach i hotelach Granady, światowej sławy miasta, miasta słynnej Alhambry. Wszechotaczająca mieszanka kulturowa, historyczne wpływy różnych religii zachęcają do poznawania Andaluzji, spacerów po urokliwych uliczkach, odwiedzania nie tylko „topowych” obiektów w okolicy. To właśnie w trakcie takich wycieczek młodzież poznała już dzielnicę bohemy andaluzyjskiej – Sacromonte, zobaczyła współcześnie zamieszkiwane cuevas (jaskinie wydrążone w skałach), obserwowała z San Miquel Alto tętniące życiem Albacin, odpoczywała w ogrodach Alhambry i na plażach Salobreñ’ii. Fotoreportaż

A.M.(tekst, zdjęcia)

Staż w Grenadzie

26-08-18

To już tydzień, jak młodzież klas II, III i IV Technikum w Zespole Szkól im. Jarosława Iwaszkiewicza jest w słonecznej Grenadzie u podnóży ośnieżonej, nawet latem, Sierra Nevada. W tym wyjątkowym otoczeniu 16-osobowa grupa uczniów klas żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa realizuje miesięczne staże zagraniczne w Projekcie "Grasz o Europejski Staż" w ramach Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, akcja 1 Mobilność edukacyjna. Przez cztery tygodnie od 20 sierpnia do 17 września dziewięcioro adeptów sztuki kulinarnej i siedmioro przyszłych hotelarzy będzie zdobywać doświadczenie zawodowe w hiszpańskich hotelach i restauracjach. W minionym tygodniu uczniowie zostali przydzieleni do miejsc staży, zapoznali się ze specyfiką obiektów i zasad pracy, poznali swoich nowych współpracowników. Przez pięć dni w tygodniu stażyści poszerzają swoją wiedzę i doświadczenie, przeżywając tym samym wyjątkową przygodę. Wyzwaniem jest praca w odmiennych warunkach kulturowych i klimatycznych, możliwość porozumiewania się przede wszystkim w języku hiszpańskim, tylko czasem w języku angielskim. Współpraca z hiszpańskimi kucharzami i hotelarzami przyczynia się do zwiększenia kompetencji językowych i zawodowych uczniów oraz kształtowania nowych umiejętności. Przyszli technicy żywienia utrwalą swoje umiejętności w podstawowych czynnościach i zadaniach w gastronomii, zyskają wyjątkową znajomość i umiejętność tworzenia potraw kuchni kontynentalnej, hiszpańskiej i andaluzyjskiej. Zaś technicy hotelarstwa poznają zasady funkcjonowania obiektów noclegowych w ważnym europejskim mieście turystycznym, opanują obsługę europejskich systemów rezerwacyjnych, poszerzą swoje umiejętność z zakresu obsługi gościa hotelowego. Dzięki założeniom projektu Erasmus + grupa młodych zawodowców ma także szansę i okazję na poznanie odmiennej kultury, poszerzenie umiejętności komunikacji, poznanie i zwiedzenie światowej skali zabytków i miejsc turystycznych. Z niecierpliwością czekamy na wycieczkę nad morze, zwiedzanie romantycznej Alhamrby i możliwość podziwiania Andaluzji ze szlaków Sierra Nevada. Tegoroczny wyjazd uczniów Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza w Sochaczewie do Hiszpanii to nie pierwsza takiego typu okazja do poszerzania swojej wiedzy i umiejętności. Szkoła od wielu lat współpracuje z instytucjami i firmami stwarzającymi szansę rozwoju młodzieży. Wyjątkowa jest współpraca z firmą UPEMI, razem z którą szkoła uczestniczy kolejny raz w projekcie Erasmus + i Zawodowcy na Start. A w następnych latach czekają nas kolejne projekty ?. Fotoreportaż

A.M.

Wakacje - wypoczywamy jeszcze:

Administrator