15.04.2010r - szkolenie w WSGiH w Poznaniu

Dnia 15 kwietnia uczestniczyliśmy w szkoleniu w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Uczyliśmy się obsługiwać bankiety zasiadane, zwiedzaliśmy szkołę, rozmawialiśmy ze studentami. Zaimponowała nam przyjazna atmosfera oraz wysoki poziom szkolenia.

 

Uczniowie klasy II H

Obraz 020.jpg Obraz 016.jpg Obraz 090.jpg
Obraz 051.jpg Obraz 045.jpg Obraz 030.jpg

 

21.01.2010r - szkolenie w WSGiH w Poznaniu

    Studenci WSGiH w Poznaniu jak zwykle przyjęli nas bardzo serdecznie. Tym razem pod okiem profesjonalistów wykonywaliśmy potrawy mączne z kuchni litewskiej i ukraińskiej. Pielmieni , kołduny i kulebiaki smakowały wybornie.

szkolenie szkolenie szkolenie
szkolenie szkolenie szkolenie
szkolenie szkolenie szkolenie

 

20 października 2009r KAWIARENKA SZKOLNA

    W dniu 20 października 2009r w ramach naszej Szkolnej Kawiarenki uczestniczyliśmy w szkoleniu przeprowadzonym w Wyższej Szkole Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu przez pracowników tej uczelni. W murach uczelni niezwykle gościnnie powitał nas jej rektor dr Roman Dawid Tauber. Tematem kolejnego już spotkania na terenie tej uczelni była obróbka wstępna, termiczna, dzielenie i dekorowanie owoców morza. Najwięcej sensacji wzbudziła degustacja przygotowanych wykwintnych potraw: flambirowanych krewetek, żabich udek w marynacie, ślimaków, sushi i koktajli krewetkowych. Podziwialiśmy także wspaniały wystrój szkoły. Uczestniczyliśmy również w spotkaniu z pracownikami naukowymi szkoły oraz przedstawicielami studentów. Zdjęcia ze szkolenia do obejrzenia w fotoreportażu

szkolenie szkolenie szkolenie
szkolenie szkolenie szkolenie
szkolenie szkolenie szkolenie

 

15 kwietnia2009r wycieczka do Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

 

Od pierwszego kwietnia 2009r. uczestniczymy w projekcie "Absolwent Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza człowiekiem sukcesu zawodowego", który współfinansowany jest przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt przewiduje realizacje następujących zadań: "Szkolna kawiarenka", "Klub młodego przedsiębiorcy", szkolenie "Przedsiębiorczym żyje się lepiej" oraz wyposażenie biblioteczek zawodowych. Wszyscy uczniowie zakwalifikowani do udziału w projekcie uczestniczą w poszczególnych jego zadaniach nieodpłatnie.

W ramach szkolnej kawiarenki dnia 15 kwietnia2009r.pod opieką Pani Urszuli Opasiak, Pani Lidii Pojawy i Pani Katarzyny Strzalkowskiej - Bonat odwiedziliśmy Wyższą Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Zostaliśmy bardzo milo przyjęci przez studentów i władze uczelni. Zwiedzaliśmy budynek szkoły, w którym mieszczą się sale seminaryjne i ćwiczeniowe, sale wykładowe, sale informatyczne, aula oraz biblioteka i pomieszczenia administracyjne. Zauważyliśmy, że wszystkie sale wyposażone są w nowoczesny sprzęt audiowizualny i pomoce dydaktyczne. Nasze szczególne zainteresowanie wzbudziło profesjonalne zaplecze kuchenne, gdzie studenci specjalności hotelarstwo i gastronomia uczą się przygotowywania potraw i obsługi konsumenta. O szkole opowiadali nam sami studenci, a wśród nich ubiegłoroczna maturzystka ZS im. Jarosława Iwaszkiewicza - Beata Broniecka. Dowiedzieliśmy się, że pracownicy katedry hotelarstwa i gastronomii prowadzą zajęcia z zakresu: nauki o żywności i żywieniu, technologii produkcji potraw, towaroznawstwa produktów spożywczych, usług hotelarsko- gastronomicznych, zarządzania hotelami i restauracjami.

Studenci zachwalali swoją uczelnię, mówiąc, że zajęci teoretyczne połączone są z zajęciami praktycznymi prowadzonymi na terenia WSHiG w restauracji i ogrodzie zimowym. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że zdobywają tu praktyczne umiejętności oraz wiedzę niezbędną do podjęcia pracy w atrakcyjnym zawodzie dobrze wyszkolonych kucharzy, barmanów, kierowników restauracji i barów.Nasza wizyta w WSHiG nie skończyła się jednak na rozmowie ze studentami. Braliśmy udział w profesjonalnym szkoleniu kulinarnym, którego celem było zdobycie umiejętności w przygotowania wykwintnych potraw. Oglądaliśmy także, w wykonaniu szefa kuchni, tzw. carving, czyli tajlandzką sztukę rzeźbienia w owocach i warzywach. Byliśmy pod wrażeniem owocowych kompozycji kuchmistrza. Po zakończeniu pokazu mogliśmy sprawdzić własne umiejętności w tej dziedzinie. Czynny udział w życiu poznańskiej uczelni dostarczył wszystkim niezapomnianych wrażeń. Już dziś niejeden z nas marzy o tym, po bo zakończeniu edukacji w naszej szkole zostać studentem Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

W dniu 17 kwietnia 2009r. w ramach "Klubu młodego przedsiębiorcy" braliśmy również udział w interesującym wykładzie prowadzonym przez pracownika naukowego Wyższej Szkoły Zarządzania Polish Open University dr Artura Kwaska na temat "Roli informacji w podejmowaniu decyzji".

Mamy nadzieję ,że udział w projekcie pozwoli nam podnieść wiedzę i umiejętności zawodowe oraz uczyni nas ludźmi sukcesu zawodowego.

 

                                                                                  Uczniowie ZS im J. Iwaszkiewicza

                                                                                  w Sochaczewie

 

 

Szkoła   |   Projekt   |     |    |