21-12-2010.Szkolenie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów

21.12.2010r. uczniowie Technikum Organizacji Usług Gastronomicznych mieli okazje poznać prace barmana na szkoleniu zorganizowanym w Międzynarodowej Szkole Barmanów I Sommelierów w Warszawie. Szkolenie odbyło się w ramach Projektu "Absolwent Zespołu Szkół im. Jarosława Iwaszkiewicza człowiekiem sukcesu zawodowego" całkowicie bezpłatnie. Patryk Le Nart zapoznał 15 osobową grupę uczniów ze specyfiką zawodu, barman. Następnie w specjalnie przystosowanych salach młodzież mogła praktycznie sporządzać napoje pod czujnym okiem instruktora. Uczestnicy szkolenia zapoznali się również ze sztuką dekorowania i podawania napojów. Na koniec zajęć każdy uczestnik poddany został praktycznej próbie szybkiego odmierzania ilości płynów . Łatwo nie było ale niektórzy uczestnicy dali sobie świetnie radę. Młodzież była bardzo zadowolona z szkolenia, ponieważ dowiedziała się o możliwościach jakie daje ten zawód od strony tzw."kuchni".

szkolenie1

28-05-2009. Szkolenie w ramach zajęć z technologii gastronomicznej – to był HIT 

25 maja 2009r. w szkole odbyło się szkolenie z zakresu technologii gastronomicznej dla uczniów  technikum  organizacji usług gastronomicznych i hotelarstwa – uczestników Kawiarenki szkolnej w ramach  projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej .

Szkolenie "Tradycje kulinarne kuchni kubańskiej" prowadzone było przez pracowników i studentów z Kuby na co dzień studiujących w Wyższej Szkoły Gastronomii i Hotelarstwa w  Poznaniu. W ramach zajęć uczniowie poznali tradycje kulinarne Kuby, zasady sporządzania potraw oraz przygotowywali wykwintne  potrawy kuchni kubańskiej. Uczyli się garnirowania i podawania potraw. Duży profesjonalizm szkolenia dał możliwość uczniom poznania sztuki kulinarnej  co widać najlepiej na zdjęciach w umieszczonych w GALERII.

 

Najlepiej smakowały:

"Ostre skrzydełka z kurczaka na wątróbce zasmażanej z cebulą i jabłkiem, ziemniaki grilowane ze szparagami, ananas grilowany, sos chili-miodowy".

"Polędwica wieprzowa faszerowana boczkiem i wiśniami, risotto z warzywami i truskawkami, sos leśny".

"Łosoś z boczkiem na zielonym groszku z ziemniakami pieczonymi z serem i śmietaną, sos z zielonej sałaty, sos tropikalny".

Szkolenia  tego rodzaju będą się w szkole  odbywać cyklicznie.

szkolenie1

 

Szkoła   |   Projekt   |     |    |